fbpx

Nieuw thuis voor een ‘old bird’

nov 16, 2023

Muziekpodium DJS start crowdfundingactie voor een grondige renovatie

Ongeremde jazzklanken. Melancholieke blues. Swingende salsa. Dankzij de inzet van zo’n 70 vrijwilligers klinkt het in Muziekpodium DJS al meer dan 75 jaar voor iedereen die het wil horen. Deze rijke geschiedenis zet de organisatie graag voort, maar het podium – een monumentale ‘Dordtse dame’ in de schaduw van de Grote Kerk – is dringend toe aan een renovatie. Om het laatste stukje financiering rond te krijgen is een crowdfundingactie gestart.

De Dordtsche Jazz Sociëteit is in 1947 opgericht en een van de langst bestaande jazzpodia van Nederland. Hoewel van oorsprong een podium voor moderne jazz, wordt er sinds 1985 wekelijks ook rootsmuziek zoals blues en Americana geprogrammeerd, en vanaf de jaren 90 maandelijks wereldmuziek. Kenmerkend voor de programmering van DJS is aandacht voor geïmproviseerde muziek, met gevestigde namen binnen de Nederlandse jazz- en blues-scene, waarmee DJS zich kan meten met de top van Nederlandse jazzpodia. Daarnaast vervult het podium ook een gewaardeerde rol op het gebied van talentontwikkeling en zijn er regelmatig lokale bands op het podium te vinden. 

VOOR DE KUNST

Voorzitter Roel Esseboom: “DJS is nog altijd onderscheidend in het programmeren van kwaliteitsmuziek die je niet altijd in de top 40 of op andere podia in de regio tegenkomt. Geen experimentele piep-knor-jazz, maar pure ‘rootsy’ muziek, met passie en vakmanschap gebracht. Verrassende onbekendere acts, maar ook bands die op de toppodia staan kun je gewoon hier in je eigen Dordt tegenkomen. Dat willen we graag blijven doen, maar daar is wel wat voor nodig! Om een breder, jonger en meer divers publiek te bereiken, investeren we binnenkort flink in onze marketing met een nieuwe website en huisstijl. Daarnaast is er dringend behoefte aan een ingrijpende renovatie; de laatste verbouwing was bijna 30 jaar geleden….”

Met de verbouwing zijn uiteraard flinke kosten gemoeid. De financiering ervan is bijna rond, maar voor de laatste loodjes start DJS een crowdfundingactie. Esseboom: “We zijn er bijna, maar voor het laatste duwtje in de goede richting doen we een warm beroep op alle liefhebbers van livemuziek in Dordrecht. Doneren kan via het platform van Voordekunst.nl. Grote of kleine donatie, dat maakt niet uit. Elke euro brengt ons dichter bij onze wens: een frisse, fijne locatie waar de komende jaren nog veel meer muziekdromen werkelijkheid mogen worden”.

Campagne link – https://www.voordekunst.nl/projecten/16024