fbpx

slide-roel-spanjersOp donderdagavond 26 juni vind er in het kader van Sena Summer Jazz een gratis workshop plaats die in teken staat van de muziek van New Orleans. Zanger en Pianist Roel Spanjers komt vertellen over zijn passie voor de rhythm and blues uit deze muziekstad. De musici van de Jazzlab avond zullen aanwezig zijn om zich voor te bereiden op hun komende optreden op het Big Rivers festival.

Roel Spanjers (1969) groeide op met de platenkast van zijn vader. Daarin illustere namen als Louis Armstrong, Big Bill Broonzy, Earl Hines enz. Zijn liefde voor de Amerikaanse ‘Roots’ muziek is sindsdien altijd gebleven. Hij speelde van jongs af aan op piano en orgel thuis, en later, vanaf zijn 15e jaar, in Blues en Soul-bands als toetsenist (piano en Hammond orgel). Helden op de toetsen zijn voor hem: Ray Charles, James Booker, Otis Spann, Jack McDuff, Billy Preston en vele, vele anderen. Hij bekwaamt zich via zijn muziekverzameling als autodidact in muziekstijlen als: Southern Soul, Country, Blues en Boogie Woogie, Rhythm & Blues en zeker ook: de muziek uit New Orleans. Dé muziekstad bij uitstek waarin piano en gesyncopeerde ritmes de rode draad zijn. New Orleans, geboortestad van de Jazz maar tevens een broedplaats voor Soul en Rhythm & Blues met dus een hoofdrol voor pianisten als Jelly Roll Morton, Professor Longhair, Fats Domino, Tuts Washington, Allen Toussaint, James Booker en natuurlijk Dr. John, om er maar eens een paar te noemen…

Roel is professioneel freelance muzikant en speelt met heel wat ‘Roots’-acts uit Nederland waaronder JW Roy, Normaal en Ricky Koole. Bovendien tourde hij veel met Blues & Soul-artiesten uit Amerika zoals: Luther Allison, Roscoe Chenier en Smokey Wilson. Daarnaast bracht hij zelf 2 albums uit: één met zijn band ‘Sunset Travelers’ en in 2006 een Roots Noir-achtige plaat onder de naam ‘Birdcatcher’.

In Jazzpodium DJS zal Roel kort de New Orleans muziek geschiedenis vertellen én laten horen waarbij de nadruk natuurlijk ligt op de Rhythm & Blues en de rol van de piano daarin. Hoe kwam die stijl tot stand? Wat maakt dat het zo duidelijk herkenbaar ‘New Orleans’ is? En hoe verhoudt de rol van de piano zich tot de bijzondere ritmes? Deze workshop is GRATIS toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in New Orleans piano en muziek in het algemeen.

  •  Workshop New Orleans Piano – Jazzpodium DJS
  • Donderdag 26 juni 2014
  • Deur open 20:00u – Aanvang 20:30u
  • Gratis entrée
  • Jazzlab musici dienen wel hun instrument mee te nemen