fbpx

Geschiedenis

Al 70 jaar Jazzpodium DJS

Jazzpodium DJS dateert van 1947. Opgericht als Dordtse Jazz Sociëteit heeft het muziekpodium zich net zo hard ontwikkeld als de beoogde jazzsector zelf. Alle stromingen van dixieland, swing, bebop tot aan de hedendaagse jazz met kruisbestuivingen van andere muziekstromingen zijn met veel interne, artistieke discussies doorlopen. Niettemin zijn wij op dit moment de oudste nog bestaande jazzclub in Nederland, behorende tot de top van Nederlandse jazzpodia !

1947: Oprichting Dordtse Jazz Sociëteit door Henk van Buul

Vanuit de in 1936 opgerichte Dordtse afdeling van de Nederlandse Jazzliga, door onder andere Cees Buddingh, werd op 30 april 1947 de Dordtse Jazz Sociëteit opgericht door Henk van Buul, Mart ’t Hoen en Otto Aartsen. Het piano trio Henk van Buul and his Rhythm werd het huisorkest van de Sociëteit.

1957: Jazzweek i.v.m. 10 jarig bestaan

In Kunstmin, Teekengenootschap Pictura, De Toonkunst Muziekschool en Het Americain worden tal van activiteiten georganiseerd. Het meest opvallende van deze festiviteiten was dat er niet alleen jazzmuziek werd gebracht maar ook klassiek, ballet, poëzie, schilderkunst, muziekfilms en een platen avond besproken door Michiel de Ruyter

1960: Koperen jubileum

In het Phil gebouw werd dit feest gevierd met muzikale omlijsting van het Kees Kuyt Combo, het Dick Goud Combo en het trio Henk van Buul. Er gold een verbod op sterke drank en er heerste een koele sfeer tussen de op dixielandmuziek dansende jazzers en de modernisten.

1962: 15-jarig bestaan

In Kunstmin werd een jubileum bal georganiseerd met het Trio Pim Jacobs met Rita Reys, Eric Krans’ Dixieland Pipers en een all star combo met onder andere Cees smal, Robbie Agerbeek en Johnnie Engels.

1962: Oprichting jongerenafdeling Dordtse Jazz Sociëteit

Met de opkomst van de Beatles en de Rolling Stones splitsten een aantal jongeren, onder aanvoering van Leo Roubos, zich af om in het Statenhof een jongeren afdeling van de DJS op te richten. Twee jaar later wordt deze echter al weer samengevoegd met de ouderen om ‘ongure elementen’ te weren. Of was hier sprake van jaloezie omdat het aantal jeugdleden verreweg de overhand voerden ?

1965: Henk van Buul 30 jaar pianist

Henk van Buul wordt benoemd tot erevoorzitter van de DJS door voorzitter Arie van’t Hoff. In dit zelfde jaar viert Henk het feit dat hij 30 jaar uitvoerend pianist is, hetgeen wordt bekroond met een plaatopname voor Polydor uitgereikt door Pim Jacobs

1976: Vestiging aan het Grotekerksplein

Na een felle brand in gebouw de Sleutel aan de Groenmarkt, de eerste vaste locatie van de DJS, vestigt de Dordtse jazz Sociëteit zich in het pand aan het Grote Kerksplein. De opening werd verzorgd door de groep Mainstring en het kwartet van Peter van den Brink.

1977: Dertig jarig bestaan

In de bovenzaal van Kunstmin wordt het dertig jarig bestaan gevierd met onder andere Bud Freeman, Ray Appleton, Cees Slinger en de Dixieland Seven.

1984: Afscheid oprichter Henk van Buul

Muzikaal afscheid met collega musici, cadeaus en een video- en muziekopname.

1987: 40 jarig bestaan met buitenfestival

“40 uur Jazz In Town” op podia rond en op het Grote Kerksplein. Twee dagen live muziek met:

Chapter II & Jacqueline Renard – Soesja Citroen – Lazy Bones – New Orleans Wild Cats – Pitu & Co – Chickenfeed – Bredaas Jazz Orkest – Dixieland Seven – Que Pasa – Wim Klein Trio and Peter Groothuizen – Jilles Jazzband – Ron Fobler Bigband – Hot Club Ghost Note – Les Peres Modestes – Arie van ’t Hoff Boptet met Bedrich Chernocky, James Long en Frans Vermeerssen – Clodhoppers – Macumba

1989: Organisatie blues 5-daagse

Tijdens een eenmalige blues-uitputtingslag in de binnenstad van Dordrecht op verschillende locaties speelden de volgende bluesbands: The Jug Band – Tuareg – Maybe it’s the Blues – Kaz Lux Bluesband – Going Down Slow – Sugar Mama

1989: Eerste organisatie Jazzdagen Dordrecht

Eerste opzet van de Jazzdagen Dordrecht met een gevarieerd programma op diverse locaties in de Dordtse binnenstad. Spetterende latin-jazz afsluiting met Nueva Manteca en Nicky Marrero.

1991: Eerste organisatie Dordtse Jazzprijs

Jonge groepen met een eigen gezicht dingen mee naar de Dordtse Jazzprijs door middel van eigen vertolkingen van een Thelonious Monk standard.

1992: Eerste organisatie Bluescruise

Start van de samenwerking met de Rotterdamse bluesclub l’Esprit. Een jaarlijks terugkerende bluescruise met louter top bluesformaties is hiervan het resultaat.

1992: Naamsverandering naar Jazzpodium DJS

Dordtse Jazz Sociëteit wordt Stichting Concert DJS en krijgt de roepnaam ‘Jazzpodium DJS’ met een geheel vernieuwde huisstijl.

1993: Kernpodium van de Stichting Jazz In Nederland

Erkenning door de overheden !!! Jazzpodium DJS krijgt van de toenmalige Stichting Jazz & geïmproviseerde muziek In Nederland (S.J.I.N.), samen met twaalf andere landelijke jazzpodia, de status van “kernpodium”. Dit hield in dat het podium direct subsidie kreeg toegekend die vroeger door de S.J.I.N. aan de muzikanten werd uitgekeerd.

De selectie van deze podia was gebaseerd op basis van de programmering, het voeren van publiciteit en het verzorgen van educatieve activiteiten. Deze erkenning voor het Dordtse podium was uniek omdat alle activiteiten enkel en alleen werden (en worden) verzorgd door vrijwilligers !

1995: Eervolle vermelding van de Provincie Zuid-Holland

Erkenning door de overheden !!! Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland besloot om Jazzpodium DJS een eervolle vermelding te geven.

In 1995 werden voor het eerst eervolle vermeldingen gegeven door de provincie Zuid-Holland in samenhang met de Culturele Prijs Zuid-Holland. De bedoeling hiervan was de aandacht te vestigen op een initiatief of verschijnsel dat door de provincie erg belangrijk werd gevonden.

In de motivatie van deze “eervolle vermelding” staat onder andere te lezen dat het Dordtse jazzpodium goed aansluit bij de doelstellingen van het beleidsproject Culturele Vernieuwing, dat het een kwalitatief goed en divers programma biedt, samenwerkt met andere instellingen en veel creativiteit aan de dag legt om nieuw publiek binnen te halen.

Motivatie: “Jazzpodium DJS brengt al jarenlang een zeer breed aanbod van geïmproviseerde muziek, jazz en blues maar ook funk, pop en wereldmuziek waarbij de nadruk ligt op de moderne muziekstijlen. Op het podium vinden jaarlijks ruim 70 concerten plaats waarvan circa 45 jazz en geïmproviseerde muziek. Er wordt continu gestreefd naar een aanbod van zo hoog mogelijke kwaliteit. Jazzpodium DJS probeert een nieuw licht te doen schijnen op de bestaande jazztraditie door elk jaar de Dordtse jazzprijs in de vorm van een compositiewedstrijd te organiseren. Tevens organiseert het jazzpodium jaarlijks de Jazzdagen Dordrecht”.

1995: Verbouwing interieur Jazzpodium DJS

Dankzij steun van de Gemeente Dordrecht en de tomeloze inzet van een grote groep vrijwilligers krijgt Jazzpodium DJS een nieuw gezicht aangemeten.

Aan de vooravond van de verbouwing van Jazzpodium DJS vonden we het een goed moment om muzikaal terug te blikken in het circa 20-jarige verleden van de huidige locatie van Jazzpodium DJS aan het Grote Kerksplein. Deze nostalgische terugblik vond plaats in de vorm van een “Afbraak-Concert” op zaterdag 1 april 1995. Regionale blues- en jazzgroepen werden benaderd die vaak bij ons hadden opgetreden en daardoor een zeer speciale band hebben met ons Jazzpodium DJS. Sommige van deze groepen waren ontstaan rond ons podium en hadden er zelfs platen opgenomen, zoals B-Wegen en Ghost Note. We waren trots om het volgende programma te kunnen bieden; Arie van ’t Hoff Boptet – Duo Marianne Nobel & Evert Houtman – B-Wegen – South Side Bluesband Het optreden van het jazzkwartet “B-Wegen” (Ruud Bergamin, Wim van Hamersveld, Willem Timmermans, Han Slinger) was een eenmalige reünie speciaal voor Jazzpodium DJS. De verbouwing heeft ruim een half jaar geduurd en veel vrije uren van vrijwilligers gevergd. Het gebouw aan het Grote kerksplein was na 12½ jaar hard aan een verbouwing toe. De gemeente Dordrecht verstrekte subsidie voor het materiaal, bezoekers met het jazz- of blueshart op de goede plaats staken de handen uit de mouwen. Er verscheen een nieuwe bar, die werd beschilderd door de Rotterdamse kunstenaar en amateur jazz-drummer Ludo Pieters. Het podium werd vergroot, zodat er nu ook plaats kwam voor de nieuwe vleugel en kreeg tevens een andere plek, waardoor bezoekers meer rond de muzikanten kunnen zitten of staan. Veel aandacht werd besteed aan de geluidsisolatie, de geluidsinstallatie werd vernieuwd en er werd een luchtverversingssysteem aangebracht. Tevens werd er centrale verwarming aangebracht. Ook is de ingang verplaatst naar de zijkant van het gebouw; een achtergedeelte is middels een toiletgroep bij de ruimte getrokken zodat het zaaloppervlak is vergroot. De meest opvallende verandering is echter te zien aan de buitenkant. In het pand werden weer gewone ramen geplaatst. Dat had alles te maken met ons streven naar meer openheid. Mensen moeten kunnen zien dat hier iets gebeurt. Er is nu plaats voor maximaal 100 personen in het Jazzpodium.

1997: 50 jarig bestaan

Een halve eeuw jazz in Dordrecht met een minifestival op het Grotekerksplein en nachtconcerten in Jazzpodium DJS. De volgende bands speelden op het festival:

RJ Mischo & his Red Hot Blues Band – LeftHand Freddy & the Aces – The Ford Blues Band – Little Charlie and Nightcats – Martinez Move – Bacan – White House – Nat Adderley Quintet

2007: 60 jarig bestaan

In 2007 vierde de DJS haar 60-jarig bestaan. We hebben dat op diverse data gevierd met Kaz Lux en Hans Dulfer and Friends op vrijdagavond 27 april, Nueva Manteca (in samenwerking met st. Rainbow) op zaterdag 28 april en op zondagmiddag 29 april, speciaal voor onze leden, een schitterend optreden van saxofonist Dick de Graaf e.a. Op 30 augustus van hetzelfde jaar werd de expositie ‘van Bebop tot Streetbeat’ geopend in Galerie de Compagnie aan de Kuipershaven. Daar traden op het trio Henk Meutgeert en zangeres Fay Claassen. De expositie werd gemaakt in samenwerking met het Dordtse Stadsarchief DiEp en liet een mooi, Dordts tijdsbeeld zien van Jazzmuziek en DJS in Dordrecht door de jaren heen. Op zaterdag 8 en zondag 9 september had het stadsarchief een stadswandeling georganiseerd die langs alle vroegere locaties van de DJS voerde. Na afloop van de wandeling werd het publiek in de DJS ontvangen met op zaterdag Deltabluesmuziek gebracht door de ‘Deltacousins’ en op zondagmiddag traden de ‘Boquito’s’ op, een swingende Dordtse band. Al met al hebben we een fantastisch en succesvol jubileumjaar gehad waar we met veel plezier op terug kunnen kijken!

2012: 65 jarig bestaan gevierd met Sena Summer Jazz

In het kader van het 65 jarig bestaan van de club wordt dit jaar voor het eerst aangehaakt bij het jaarlijkse (sinds 1998) Big Rivers Festival. Het Jazzpodium krijgt een eigen podium op het Stadhuisplein en verzorgt daar 3 dagen lang een top programma.

2017: 70 jarig bestaan

Het 70 jarig bestaan wordt bescheiden gevierd. In november 2017 pakt DJS wel uit met een thema maand rondom het ultieme jazzinstrument: de saxofoon. Op het programma staan oa het Benjamin Herman Trio, Trio Liberty ft Don Braden, (Hans)Dulfer Jazz en het Artvark Saxofoon Quartet.

2018: Naamsverandering naar Muziekpodium DJS

Gezien de huidige brede programmering, is in 2018 gekozen voor een nieuwe naam van het podium. Het podium is er niet alleen meer voor (geïmproviseerde) Jazz muziek maar biedt ook al jaren plaats aan artiesten die andere muziekstijlen ten gehore brengen. Zo is er ruim aandacht voor Blues, Roots, Soul, Funk, Wereld muziek en soms zelfs andere populaire muziekstromingen. Hoogste tijd dus om het podium een naam te geven die de lading dekt: Muziekpodium DJS.