Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

StarkLinnemann: Transcending Beethoven

zo 2 februari @ 3:00 pm - 5:00 pm

€ 9

Op zondagmiddag 2 februari staat de muziek van de 250 jaar geleden geboren Ludwig van Beethoven centraal tijdens het Transcending Beethoven-concert van jazzformatie StarkLinneman in Muziekpodium DJS. StarkLinnemann is de uitdaging aangegaan de muziek van Beethoven te transformeren naar een overtuigend klankidioom van de 21e eeuw. Eerder deden zij dat succesvol met complete werken van Liszt, Chopin en Mussorgsky. De stijl die van StarkLinnemann wordt het best omschreven met de term Universal Crossover Music.

Spectaculair is de bewerking voor jazzquintet van de Eroïca symfonie (3e symfonie op 55). De complete symfonie wordt door StarkLinnemann op overtuigende wijze naar een ander tijdsgewricht getild. Interessant detail is de dubbele vertaalslag die Paul Stark in de hercompositie maakt. De symfonie is niet vanuit de partituur van Beethoven bewerkt, maar vanuit de pianotranscriptie van Franz Liszt. De kracht en flexibiliteit van een symfonieorkest wordt in de bewerking niet alleen geëvenaard door de versmelting van een scala aan muziekstijlen, maar ook door de inzet van multi-instrumentalist Iman Spaargaren en de vele effecten die de musici toevoegen aan hun conventionele spel.

Inmiddels zijn pianosonate opus 28 en cello sonate opus 69 bewerkt en slaagt StarkLinnemann erin de ziel van de muziek te behouden en tegelijkertijd te vertalen naar de maatstaven van deze tijd. De vorm van de stukken blijft intact, maar hippe ritmes en moderne harmonieën worden toegevoegd. En geheel in de geest van Beethoven kunnen avontuurlijke improvisaties natuurlijk niet ontbreken.

In 2020 wordt wereldwijd het 250ste geboortejaar van het muzikale genie Ludwig van Beethoven gevierd. Hij bracht de muziek van de Weense School naar een absoluut hoogtepunt en was de pionier voor de Romantische Periode. Ondanks zijn doofheid op latere leeftijd plande hij zijn carrière met grote zorg en wist zich omhoog te werken tot de hoogste kringen, een ongekende prestatie in die tijd. Als toonkunstenaar was hij moedig, gepassioneerd en creatief. Binnen de genres van de symfonie, pianosonate en strijkkwartet creëerde hij een levenswerk van universele orde dat tot op de dag van vandaag doorklinkt.

De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle crossoverprojecten, waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuws idioom, zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in onder meer Tivoli/Vredenburg in Utrecht, het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en het Alexandrinsky Theater in St. Petersburg heeft StarkLinnemann een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziekscene.

StarkLinnemann Quintet: Iman Spaargaren (NL): tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet, Anton Boiarskikh (RUS): trombone, Paul Stark (NL): piano en hercompositie, Maciej Domaradzki (PL): contrabas, Jonas Linnemann (D): drums & percussie.

Online ticket verkoop voor dit evenement is gesloten.

Gegevens

Datum:
zo 2 februari
Tijd:
3:00 pm - 5:00 pm
Kosten:
€ 9
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Muziekpodium DJS
Grotekerksplein 1
Dordrecht, Nederland
Site:
https://www.muziekpodiumdjs.nl

Organisator

Jazz op Zondag
Site:
www.muziekpodiumdjs.nl