fbpx

De strijd om de Dordtse Sena Jazzprijs is beslist! De twee geweldige voorronden vonden plaats op zondag 3 mei en zondag 7 juni jl. Studenten van Belgische- en Nederlandse conservatoria waren benaderd om zich aan te melden. 17 bands stuurden hun demo’s op ter beoordeling. Zes bands werden na een zorgvuldige selectie geselecteerd en haalden dus de voorronden waarin gespeeld werd voor enthousiast publiek en een professionele edoch strenge jury. De jury bestond uit Ted Schippers, vermaard jazzkenner en gerespecteerd -criticus, Nick McGuire, Brits jazzbassist en al tientallen jaren woonachtig in Dordt en Timothy van der Holst, slagwerker en programmeur van Jazzpodium DJS.

Het niveau van de deelnemers was wederom ongekend hoog! Wat loopt er ongelofelijk veel jong jazztalent rond in Nederland! Niet louter van eigen bodem maar ook uit het buitenland. Allen musici met een geheel eigen stijl. Eigengereid, eigenzinnig en eigenwijs waren voornamelijk de trefwoorden voor de zes finalisten. Om toch appels met peren te kunnen vergelijken werd ondermeer beoordeeld op improvisatie, samenspel en presentatie.

Als derde eindigde gitarist Mateusz Pulawski met zijn kwartet. Een virtuoos gitarist met een geweldige ritmesectie en tenorsaxofonist. Een eigentijdse sound met een duidelijke verwijzing naar het verleden. Op de tweede plaats eindigde de band Coal Harbour die hun krachtige sound hebben gebaseerd op de hardbop uit de jaren ’50. Qua originaliteit scoren ze misschien niet hoog, maar dat jongen musici, alleen rond de 20 jaar, zo gepassioneerd bezig zijn met deze stijl deed de jury goed. Sterke eigen composities met spannende thema’s en een meer dan fijne swing! De Dordtse Sena Jazzprijs 2015 ging echter naar het Keno Harriehausen Quartet. Zij scoorde vooral hoog met hun eigen composities en de ruimte die er gecreëerd werd om te improviseren. Al met al kunnen zowel de deelnemers als de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde en muzikale 27ste editie van de Dordtse Sena Jazz Prijs 2015. Wij hopen in 2016 weer een 28ste editie te kunnen organiseren.