fbpx

fotograaf-danny-van-der-weck-winnaar-tom-van-der-zaal01Op zondag 6 maart vond de 28e editie van de Dordtse Sena Jazzprijs 2016 plaats in Jazzpodium DJS. Zo’n twintig jonge musici, studenten en pas afgestudeerde jazzmusici schreven zich in voor dit jaarlijkse concours. Alt saxofonist Tom van de Zaal met zijn kwartet werd de winnaar dit jaar.

De jury nomineerde drie kandidaten die optraden in het Jazzpodium. De voorselectie voor deze prijs vond plaats aan de hand van audiomateriaal. De inzendingen zijn beluisterd door een club jazzliefhebbers en professionals van het Jazzpodium zelf. De kandidaten brengen eigen repertoire en, als extra opdracht, een eigen interpretatie van Wayne Shorter’s Yes or No. De gerenommeerde jury beoordeelde de optredens nauwkeurig en kozen de uiteindelijke winnaar.

De jury bestond deze keer uit Ted Schippers, Nick McQuire en Timothy van der Holst. De bands werden beoordeeld op eigenheid, samenhang en samenspel, solistische kwaliteiten, uitstraling en podiumpresentatie, repertoire keuze en compositie. De winnaar van deze prijs krijgt 1000 euro en een optreden op het Big Rivers Festival 2016.

De eerste groep was het trio van de Gentse gitarist Dimitri Elegheert. Hij studeerde in Den Haag aan het conservatorium. De jury roemde hem om het gebruik van brede harmonische klanken binnen de improvisaties. Het trio had een verfijnd samenspel. Er werd goed geluisterd en gereageerd op elkaar. Verfijnde eigen composities met een mooie opbouw.

De tweede groep noemt zich zelf The Amsterdam Composers Group. Een nieuw ensemble onder leiding van pianist Maarten Voortman. Het ensemble is zeer recentelijk opgericht vanuit het conservatorium van Amsterdam. Een veelzijdig ensemble dat door de inbreng van alle bandleden een dynamisch geheel brengt. Het groepsgeluid moet nog groeien, maar heeft veel potentie. Invloeden van de jaren 50, maar ook jaren 70 zijn aanwezig. Denk aan de composities van Horace Silver en Herbie Hancock. Goede solisten. Mooi samenspel. De jury was onder de indruk van de diversiteit en is daarom ook benieuwd naar de vorderingen van de groep over een jaar. Hopelijk komen ze nog eens terug.

Als derde groep speelde Tom van de Zaal met zijn kwartet. Zijn optreden knalde er meteen in met een sterke ritmesectie aan zijn zijde. Opvallend is de drummer Niek de Bruin met zijn prachtig uitgebalanceerde en functionele spel. Zijn stijl is stevig, vol en stoer. Duidelijke invloeden zijn hoorbaar van Benny Carter en Cannonbal Adderley. Een mooie mix van eigen stukken en andermans composities. De groep was misschien al te veel gevorderd. Toch vond de jury dat Tom deze aanmoediging verdient heeft met het krijgen van deze prijs.

De Dordtse Sena Jazzprijs was weer een prachtige middag vol met jong supertalent waar we nog veel van gaan horen.

fotograaf-danny-van-der-weck-winnaar-tom-van-der-zaal01