fbpx

John Engels 80 jaar © Jeroen HofmanDe jazzconcerten in Jazzpodium DJS in Dordrecht staan in april 2015 in het teken van de drummer. DJS jazzprogrammeur Timothy van der Holst, zelf ook slagwerker, heeft met John Engels, Pierre Courbois en Joost Patocka drie onbetwiste kanonnen uit de Nederlandse scene weten te boeken. Naast niet-te-missen optredens zijn er op de zaterdagen 11 en 25 april ook twee ‘masterclass’ middagworkshops voor muzikant en liefhebber.

Op zondagmiddag 5 april vanaf 14.30 uur wordt de aftrap gegeven door een levende legende: John Engels, binnenkort 80 jaar, zal twee keer deze maand spelen in Jazzpodium DJS. Hij speelt deze middag met het Barnicle Bill Trio, aangevuld met de jonge getalenteerde hoornist Morris Kliphuis. Vier musici, vier generaties. Een bijzondere combinatie van persoonlijkheden en instrumenten, die zeer spannende en kleurrijke muziek oplevert.

Op zaterdag 11 april komt drummer Joost Patocka. In de middag geeft hij een drumworkshop en ’s avonds vanaf 22.30 uur speelt hij met zijn eigen band. In zijn workshop, van 16.00 tot 18.00 uur (deelname € 10,- / € 5,-), gaat Patocka in op de rol van de drummer in 115 jaar jazzgeschiedenis. Verder komen de overeenkomsten en verschillen in stijlen en de brushes techniek aan bod. De workshop is niet alleen voor drummers bedoeld, maar ook voor de ‘passieve’ jazzliefhebber.

Joost speelt binnen het klassieke jazzidioom, dat tot op de dag van vandaag het fundament vormt van zijn verder tijdloze stijl. Zijn spel is solide en avontuurlijk. Het zorgde er al snel voor dat hij een van de meest gevraagde jazzdrummers van Nederland is. Joost speelt in het Benjamin Herman Trio, het Maarten Hogenhuis Kwartet en is een van de oprichters van Krupa & The Genes. Hij is werkzaam als docent aan het conservatorium van Rotterdam. Met zijn eigen groep speelt hij muziek met één been in het verleden, één been in het nu en de blik op de toekomst.

Op zaterdag 18 april vanaf 22.30 uur wederom een avond met drummonument John Engels. Dit keer met zijn eigen kwintet met daarin onder anderen saxsymbool Benjamin Herman. In zijn meer dan zestig jaar omspannende carrière is dit het eerste kwintet dat de naam van John zelf draagt. Hij staat toch vooral bekend als de sideman van wereldsterren als Chet Baker, Archie Shepp, Dexter Gordon en talloze anderen. Het John Engels Kwintet brengt een ode aan de fameuze ‘Diamond Five’, de groep waarmee John van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse Jazzclub Sheherazade furore maakt.

Op zaterdag 25 april vanaf 21.30 uur treedt de legendarische Nederlandse drummer Pierre Courbois op met zijn eigen PC Qwintett. Hij heeft zelf aangegeven dat dit zijn laatste uitgebreide tour zal zijn met een eigen ensemble, so don’t miss out!

Courbois is sinds jaar en dag een van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. Inmiddels staat hij al meer dan 57 jaar op de planken. In 2015 wordt hij 75 jaar en zal dit vieren met een uitgebreide tournee langs de Europese podia.

Speciaal voor deze tournee heeft hij het ensemble PC Qwintett samengesteld, bestaande uit een aantal jazzcoryfeeën met wie Courbois in zijn veelzijdige carrière heeft samengewerkt.

Pierre zal die middag van 16.30 tot 20.30 uur samen met pianist Niko Langenhuijsen een workshop verzorgen voor wie meer wil weten over de Mingus-traditie van thematische, melodieuze ensemblejazz. Een uitdagende workshop voor musici uit de regio. Het experimenteren met lineaire improvisatie staat voorop. Composities worden opgebouwd uit verschillende secties die collectief improviserend worden uitgewerkt. Laat dit je allemaal niet afschrikken musici! Kom het meemaken: een unieke kans om wat dieper te gaan in de jazz. Deelname aan de workshop (inclusief maaltijd) kost € 15,-, vooraf aanmelden bij Timothy van der Holst